Het blijft voor beleggers belangrijk om het risico op koersverliezen te verkleinen door bewust risicomanagement.
Kortom, het is van groot belang dat u zich prettig voelt bij uw portefeuille. Het type belegger dat u bent, is daarom altijd bepalend voor de juiste investeringsbeslissing. Iedereen die aandelen koopt, moet daarom nadenken over de mate waarin hij risico’s wil nemen. Op het gebied van aandelen is er een breed scala aan risico- en rendementskansen.
Zo wordt een belegging in de zogenaamde opkomende markten als risicovoller beschouwd dan in geïndustrialiseerde landen, maar anderzijds zijn hoge winsten ook in de opkomende markten verleidelijk. Kijkend naar de sector moet ook worden opgemerkt dat de voorraden in de voedings- en consumptiegoederensectoren doorgaans minder fluctueren dan de voorraden in bijvoorbeeld de technologiesector. En ook de omvang is van belang: het risico op verlies bij grote bedrijven die zich in de markt vestigen is over het algemeen lager dan bij jonge bedrijven.
Diversificatie
Als een portefeuille slechts een kleine selectie van aandelen bevat, hangt het wel en wee af van de schommelingen van enkele aandelen. Om de veiligheid te vergroten moet daarom aandacht worden besteed aan een evenwichtige verdeling van het kapitaal – trouw aan de beursregel: “leg nooit al uw eieren in één mand”.
Een indeling in verschillende sectoren, landen, etc. is belangrijk. Hoewel er ook een valutarisico is bij het kopen van aandelen in buitenlandse bedrijven, is er vanuit kansen/risicoperspectief nog steeds geen plaats voor patriottisme.
Het overzicht mag echter niet verloren gaan. Voor een langetermijngerichte belegger is het daarom raadzaam om de portefeuille uit te rusten met een tiental tot twintig aandelen.
Risicospreiding met behulp van indexfondsen
Omdat brede spreiding de beste voorzorgsmaatregel is tegen een crisis, zijn aandelenfondsen vooral voor minder ervaren beleggers een verstandig alternatief voor individuele aandelen, bijvoorbeeld met een indexfonds (ETF). De afkorting ETF staat voor “Exchange Traded Fund”, d.w.z. voor een fonds dat een onderliggende index zo nauwkeurig mogelijk repliceert – in het beste geval 1:1.
Individuele waarden in één oogopslag
Beleggers die liever in individuele aandelen beleggen, moeten altijd de huidige nieuwssituatie in de gaten houden – vooral met betrekking tot de economie. Beleggers moeten bijzonder voorzichtig zijn bij het selecteren van individuele aandelen en ook een overzicht hebben van de respectieve sectoren.
Stop-loss instellen
Het is bijna onmogelijk voor particuliere beleggers om de ontwikkeling van hun effecten de klok rond in de gaten te houden. Het is daarom zinvol om uw portefeuille te beschermen tegen plotselinge koersdalingen. Hiervoor wordt bij de depotbank een stop loss ingesteld, zodat de effecten worden verkocht zodra ze tot een bepaald niveau zijn gedaald. Zo’n verkooporder kan winst opleveren of eventueel reeds gemaakte winst veiligstellen.
Experts raden beleggers aan hun stop-loss rate te baseren op een technische grafiek, waaronder het technische beeld duidelijk zou verslechteren. Het cijfer moet net onder sterke prijsondersteuning worden ingesteld. Ook moeten beleggers voorzichtig zijn om hun stop-loss-niveau naar boven bij te stellen als hun aandelen het over een langere periode goed doen.
Profiteer van dalende prijzen
Zogenaamde short ETF’s kunnen geschikt zijn voor beleggers die dalende aandelenkoersen verwachten en daarvan willen profiteren. Deze op de beurs verhandelde indexfondsen weerspiegelen de onderliggende index – wat betekent dat de ETF omhoog gaat wanneer de index daalt.
Dergelijke ETF’s op korte indices zijn minder risicovol dan klassieke derivaten en zijn daarom de betere optie voor particuliere beleggers. Put opties zijn bijvoorbeeld meer geschikt voor de meer ervaren beleggers.
Geen paniek
Tot slot een adagium dat altijd in het achterhoofd gehouden dient te worden is dat beleggers vooral hun vermogensstrategie moeten afstemmen op de lange termijn en zich geen zorgen maken over het huidige sentiment.
Via: finanzen.net
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.