De koperen transitie

Koperprijzen zijn dit jaar gestegen door het opengaan van de Chinese economie.

Het is waarschijnlijk dat de koperprijs verder stijgt, omdat de voorraden koper extreem laag zijn op dit moment. Nu ligt de koperprijs op ongeveer 9000 dollar per ton en een nieuwe record boven de 10.845 dollar per ton (de piek van maart 2022) is dit jaar goed mogelijk. Er wordt zelfs al gesproken over 12.000 dollar per ton.

Global-Copper-Market-2

In het derde kwartaal is de huidige kopervoorraad waarschijnlijk op. De Chinese vraag naar koper ligt nu 13 procent hoger dan een jaar geleden. Daarvoor zijn meerdere verklaringen. Allereerst heeft de Chinese huizenmarkt (en daarmee samenhangend de infrastructuur) stil gelegen afgelopen jaren door corona en de problemen bij de projectontwikkelaars. Nu het zero covid beleid is afgeschaft moet de economische groei omhoog en daarmee moet er ook groei zijn op het gebied van vastgoed en infrastructuur.

57045366-16668597103765845_origin

Ook in de Verenigde Staten zorgt de rem op de huizenmarkt voor een rem op de vraag naar koper, maar dat is waarschijnlijk van tijdelijke aard. In de VS zijn er wel grootse plannen op het gebied van infrastructuur. De Inflation Reduction Act is feitelijk een grote subsidie voor koper. 

Scherm­afbeelding 2023-03-26 om 16.17.15

Een belangrijk deel van die infrastructuur heeft te maken met de energietransitie. Bestaande netwerken kunnen de zowel de sterk toenemende vraag als het wisselende aanbod niet aan. Daarvoor is veel koper nodig. Koper gaat ook in bijvoorbeeld zonnecellen, windmolens of batterijen, maar vooral de elektriciteitsnetwerken maken het verschil. De energietransitie is feitelijk een transitie van fossiele brandstoffen naar metalen grondstoffen en dan vooral een koperen transitie. Uiteindelijk kan het allemaal circulair, maar daarvoor moet er erg veel metaal uit de grond worden gehaald. Toch is dat niet terug te zien in de investeringen op het gebied van nieuwe kopermijnen of de uitbreiding van bestaande kopermijnen.

smuciypEUWGGMrN2_WYyY982MbadUsTSHwFaj6oReP8

Het is ook niet eenvoudig om een kopermijn op te starten. Zo duurde het 28 jaar om de Kamoa-Kakula mijn in Kongo uiteindelijk in productie te brengen. Eind volgend jaar produceert deze mijn 650.000 ton koper. Zo’n lange tijd tussen de beslissing om te investeren en de uiteindelijke productie zorgt voor een extreme varkenscyclus. Dit is niet nieuw op het gebied van grondstoffen. Toen eind jaren negentig de prijs voor en vat olie beneden de 10 dollar per vat dook, stopte iedereen met investeren. Het gevolg daarvan waren nieuwe records in de olieprijs tien jaar later.

816193-15233669320885305_origin

Als er in 2030 inderdaad  40 miljoen ton zal worden geconsumeerd (tegen 25 miljoen in 2021), dan is het nu te laat om te investeren. De enige manier om de vraag te remmen is via een hogere prijs. In de komende jaren moet de productie uit Peru, Chili en Kongo er voor kunnen zorgen dat er meer aanbod is van koper dan vraag, maar daarna wordt het lastig.

Scherm­afbeelding 2023-03-26 om 16.16.58

Via: Auréus

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.