Het verdict is gevallen, waren shortsellers daadwerkelijk de reden voor de sterke stijgingen van AMC en GameStop?
Meme stocks
De Corona pandemie raakte ons allemaal. We zaten thuis, velen zochten nieuwe hobbies. Zo ook de zogenaamde ‘apes’. Een nieuwe groep beleggers die geloofden in de kracht van de massa, een troep apen die achter hetzelfde aan rent. Zolang iedereen samen een specifiek aandeel koopt, moet dat wel de lucht in gaan. En zo geschiedde, met vooral GameStop en AMC als voornaamste voorbeelden. GameStop was de eerste. De Amerikaanse retailketen van gamewinkels moest gedwongen tijdelijk haar deuren sluiten als gevolg van nationale maatregelen, een van de lockdowns. De groep ‘Wallstreetbets’ op Reddit zat (zit) vol met apes, en speelde erop in, GameStop moest gered worden. Men hitste elkaar met memes op om vooral te kopen en te houden. Onderstaand een aantal voorbeelden. Lees verder onder de memes.
Hedgies
Zo noemen de apes de hedgefondsen, ‘hedgies’. Want de hedgies zijn de grote vijanden in hun ogen. Deze hadden shortposities in bedrijven die zware economische tegenwind hadden en zelfs op omvallen stonden. Cijfers toonden aan dat er inderdaad forse shortposities waren, die op een gegeven moment onhoudbaar waren wat betreft risicomanagement. GameStop zakte op haar dieptepunt onder de 4 USD. Na de oproepen op Wallstreetbets knalde het de lucht in, om te pieken op 483 USD. Succesverhalen deden de rondte, mensen vertelden dat ze enorm veel geld hadden gepompt in het noodlijdende aandeel en zagen nu een gigantische beloning. Voor degenen die gebruik hadden gemaakt van de hefboomwerking van bijvoorbeeld gekochte call opties kon het al helemaal niet op. Foto’s van Lamborghini’s vlogen je om de oren. Iedereen aan de Lambo.
Feiten
Na deze lange inleiding is het nu tijd om te springen naar de feiten. Zaten de hedgefondsen inderdaad echt zo short, was er een short squeeze, en hadden de apes gewonnen op Wallstreet?
De Amerikaanse toezichthouder SEC heeft dit onderzocht en uitgewerkt in een rapport.
En wat blijkt nu uit dat rapport? Short selling was helemaal niet de belangrijkste oorzaak van de immense stijging. Nee, hetgeen het meeste bijdroeg aan de stijging was het positieve sentiment veroorzaakt op sociale media.
De SEC kwam tot de conclusie dat ‘het positieve sentiment, niet het afdekken van shortposities, de wekenlange prijsstijging van GameStop-aandelen in stand hield’.
Het rapport weerlegde ook de populaire theorie dat sommige hedgefondsen in grote volumes ongedekt short zaten op de aandelen, en daarmee dus in grote problemen zouden zitten. De SEC zei daar geen enkel bewijs voor te hebben gevonden.
Als laatste punt werd de beslissing van enkele grote brokers onderzocht om op een gegeven moment (koop) orders in GameStop en AMC niet meer toe te staan. Dit wekte enorm veel woede onder beleggers op en leidde zelfs tot vragen in het congres.
De SEC oordeelde hierover dat ‘ondanks de buitengewone reeks gebeurtenissen de basisleidingen van de markt gezond bleven’.
Tot slot willen we eindigen met een passende actie, door een ander social media platform. Sapient Network heeft tegenover de beroemde ‘charging bull’ op Wallstreet een gigantische Harambe gorilla gezet. Daarbij zijn ook een vracht bananen bij de stier neergelegd. De reden is volgens Sapient dat ‘Wallstreet has gone bananas’, de weg kwijt is. Volgens hen is het weer het moment aan de meme stocks om te schitteren.
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.