Strategen waarschuwen voor ‘bear trap’

Voor effectenbeurzen zag de ontwikkeling er dit jaar niet erg rooskleurig uit. In juni begonnen de Amerikaanse beurzen echter aan een herstelrally. De strategen van Glenmede zijn desondanks niet erg positief. Ze geloven dat het slechts een kortstondige rally was.

Nadat de Amerikaanse indices in de loop van het jaar aanzienlijk daalden en de Dow Jones in juni zijn 52-weekse dieptepunt van 29.653,29 punten bereikte, terwijl de marktbrede S &P 500 terugviel tot 3.636,87 punten, begon het vervolgens te herstellen. Zo herwon de Dow Jones geleidelijk de ene ronde na de andere en klom medio augustus naar meer dan 34.000 punten. Ondertussen steeg de S&P 500 tijdelijk tot meer dan 4.300 punten.
Was dit gewoon een bearmarktrally?

Glenmede-strategen waarschuwen voor ‘bear trap’

De strategen van Glenmede waarschuwden, zoals MarketWatch meldt, kort na dit tussentijdse sterke herstel dat aandelen na de grote zomerrally zouden kunnen terugvallen. Het lijkt erop dat er een “bear trap” op de loer ligt in de grote opleving van de aandelenmarkt die kan leiden tot pijnlijke verliezen voor beleggers, aldus de strategen in een rapport, volgens MarketWatch.

In het verleden zijn dergelijke rally’s vaak waargenomen in het midden van een neerwaartse beweging. Bij het onderzoeken van een periode van 50 jaar waarin er zes bearmarkten waren, ontdekte het beleggingsstrategieteam bijvoorbeeld verschillende kortstondige rally’s in vier van hen.

Glenmede-strategen zien bepaalde parallellen in de ontwikkeling van vandaag met de bearmarkten uit het verleden: “De rally van 17% vanaf het dieptepunt van 16 juni lijkt samen te vallen met historische bearmarktrally’s die gemiddeld boven de 17,8% terugkeerden voordat de prijs werd omgedraaid en nieuwe marktdieptepunten werden bereikt,” zei het team in zijn klantverklaring.

Jeremy Grantham: Crash nog niet voorbij – bubbel nog niet gebarsten

Beursexpert Jeremy Grantham, die eerder dit jaar waarschuwde dat er een “superzeepbel” op de aandelenmarkt was ontstaan, drong er onlangs bij beleggers op aan voorzichtig te zijn, omdat deze zeepbel nog niet was gebarsten en legde uit dat het tussentijdse herstel van Amerikaanse aandelen van half juni tot half augustus slechts een bearmarktrally was. Zo’n bearmarktrally is volgens Grantham gebruikelijk na een aanvankelijke scherpe daling en voordat de economie echt begint te verslechteren. De mede-oprichter van GMO verwacht ook dat de markten nog verder zullen dalen. Meer specifiek voorspelde Grantham dat de inzinking van de markt nog lang niet voorbij was en dat de S &P 500 waarschijnlijk ongeveer 50 procent van zijn piek zou dalen.

Hoop op minder agressieve verkrapping Fed vervaagt

En inderdaad, sinds de Dow Jones medio augustus naar meer dan 34.000 punten klom, is deze sindsdien opnieuw met ongeveer vier procent gedaald tot 32.381,34 punten en heeft de S & P 500 sindsdien ook ongeveer vier procent verloren tot 4.110,41 punten (vanaf de slotkoers op 12.09,2022).

Beleggers, zoals MarketWatch meldt, lijken al enkele factoren van het herstel van deze zomer te heroverwegen – waaronder de hoop dat de Fed mogelijk niet in staat is om de rente zo agressief te verhogen als eerder werd gedacht.

Onder meer de toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell op de Jackson Hole Central Bank Conference eind augustus heeft daar waarschijnlijk aan bijgedragen. Powell verklaarde dat het “overkoepelende doel” van de Fed was om terug te keren naar de inflatiedoelstelling van twee procent en dat dit “herstel van de prijsstabiliteit […] zal waarschijnlijk de voortzetting van een restrictief monetair beleid voor enige tijd noodzakelijk maken” – een te aarzelende actie zou volgens hem de kosten op lange termijn alleen maar doen toenemen. Hij temperde ook de speculatie dat de Amerikaanse Federal Reserve binnenkort zijn verkrappingskoers zou omkeren door te verklaren dat historische ervaring zou pleiten tegen een te vroege versoepeling van het monetaire beleid.

De volgende rentevergadering van de Fed staat gepland voor 20 en 21 september. Nadat de Amerikaanse Federal Reserve het belangrijkste rentetarief in juni en juli al met 0,75 procentpunt heeft verhoogd, bevindt het zich momenteel in een bandbreedte van 2,25 tot 2,20 procent. In september zou een nieuwe stijging van 50 of zelfs 75 basispunten aanstaande kunnen zijn. Powell verklaarde op de conferentie van de Fed dat het besluit van de Fed tijdens de vergadering in september “zal afhangen van de totaliteit van de binnenkomende gegevens en de evoluerende vooruitzichten.” Een nieuwe “buitengewoon grote” renteverhoging zou echter noodzakelijk kunnen worden.

Ondertussen gaf de Europese Centrale Bank vorige week ook een signaal van vastberadenheid af in de strijd tegen de recordinflatie in de eurozone. De ECB verhoogde het basisrentetarief met 0,75 procentpunt naar 1,25 procent – de grootste renteverhoging in de geschiedenis van de ECB – en hield uitzicht op verdere renteverhogingen in de komende maanden.

Volgens de strategen van Glenmede zal de verdere ontwikkeling, hoewel de economische recessie nog niet is bevestigd, waarschijnlijk sterk afhangen van aankomende inflatiegegevens en renteresultaten. Het is dus afwachten hoe deze zullen uitpakken.

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiƫle situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.