Waarom de beurzen zo hoog staan volgens JPMorgan

We rijgen de all time highs aan elkaar. Maar waarom is dat eigenlijk zo? JPMorgan denkt het antwoord te hebben.

Records

Zo goed als alle beurzen kennen de afgelopen maanden een enorme stijging. De AEX heeft nog nooit zo hoog gestaan, hetzelfde geldt voor de Dow Jones, de Nasdaq, de S&P500, de DAX, etc. Alleen enkele Europese indexen zoals de CAC40 (Parijs), FTSE100 (Londen), en de FTSE MIB (Milaan) zijn nog (ver) verwijderd van het zetten van een nieuw record.

De reden volgens JPMorgan

De lage rente? Een grotere vraag dan aanbod in de techwereld? Ja, beiden. Er zijn namelijk maar bar weinig alternatieven om iets met je geld te doen wat een leuk rendement oplevert. Bij je bank moet je in ieder geval niet aankloppen voor een spaarrekening wanneer je de inflatie wilt kunnen bijhouden, of verslaan.

Maar volgens JPMorgan is de grote verantwoordelijke voor deze laatste stijgingen echter te zoeken in een andere hoek, namelijk de particuliere belegger. Nog specifieker spreken zij van de Robinhood / Webull groep van jonge beleggers, die de laatste zetjes omhoog hebben gegeven. Niet eerder werd er zo’n grote instroom van nieuw geld op de aandelenmarkt gezien. Sommige brokers hebben zelfs korte tijd een klantenstop gehad omdat ze het aantal nieuwe klanten niet goed konden verwerken.

Oké, en nu?

De verwachting van JPMorgen is dat de markten de komende tijd nog wel even stabiel op dit niveau blijven, en gestaag zullen blijven groeien. Dit ondanks de aanhoudende zorgen over de deltavariant, het beleid van de FED, en de stevige inflatie. Maar, zoals gezegd; elders brengt het spaargeld niet veel op, dus de weg naar de beurs is en blijft daarmee snel gevonden voor de meeste beleggers aldus JPMorgan. Nog even bullish, dus.

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.