Waarom Ray Dalio short is gegaan op ASML

Vorige week schreven we al over de shortpositie van shortseller Ray Dalio, maar waarom zou hij de shortpositie geopend hebben?

Ray Dalio van Bridgewater is vorige week voor in totaal 6,7 miljard dollar aan Europese aandelen short gegaan. Het gaat om in totaal 21 bedrijven, waaronder een shortpositie van 1 miljard in ASML. Verdere shortposities in onder andere TotalEnergies, Sanofi, BancoSantander, BNP Paribas, BBVA, Intesa Sanpaolo, Allianz, ING, Vinci en AXA. Vergeleken met andere short-posities zijn de posities van Bridgewater fors. In het eerste kwartaal van 2018 en 2020 had Bridgewater ook grote shortposities in Europa, posities die alle twee met winst werden afgesloten. Bridgewater heeft ongeveer 150 miljard dollar onder beheer en het Pure alpha fund van Bridgewater staat dit jaar 26,2 procent in de plus.

Schermafbeelding 2022-06-19 om 15.52.05

Een week eerder nam Bridgewater ook al een short-positie in op het gebied van bedrijfsobligaties, met als argument dat inflatie veel langer zal aanhouden dan waar de markt nu op rekent. Bridgewater waarschuwde bovendien dat de manier waarop de centrale bank de inflatie wil bestrijden er juist voor zal zorgen dat de zwakkere debiteuren over de rand worden gedrukt. Reken volgens Bridgewater op relatief veel slachtoffers van het krappere monetaire beleid.

Nu draait ASML uitstekend. Hoge groei, hoge marges voor deze de facto monopolist.

Schermafbeelding 2022-06-19 om 15.21.27
Schermafbeelding 2022-06-19 om 15.22.54

De short-positie heeft waarschijnlijk niets te maken met ASML als bedrijf, maar meer met het feit dat ASML tegenwoordig een zwaargewicht is in Europese indices. De reden daarvoor is dat ASML met de laatste EUV-machines feitelijk een monopolist is geworden met uitstekende vooruitzichten en daar ook op is gewaardeerd. In Europa hebben we toch al niet zoveel grote technologienamen. Wel komt 70 procent van de omzet van ASML van slechts twee afnemers. Wanneer één van die twee begint te piepen over overcapaciteit kan dit de koers van ASML snel raken. Verder wordt er natuurlijk in snel tempo veel capaciteit in de wereld bijgezet. Men wil niet meer afhankelijk zijn van elkaar, met als risico dat er straks dubbel wordt geproduceerd. Daardoor kan het karakter van de markt wel veranderen. Door de marktmacht van TSMC en Samsung is er feitelijk sprake van een oligopolie wat zorgt voor een redelijke kapitaalsdiscipline. Het feit dat er nu overal wordt bijgebouwd, kan straks betekenen dat de concurrentie op diezelfde markt, maar nu met veel meer aanbieders, is toegenomen.

Schermafbeelding 2022-06-19 om 15.43.05

De meest waarschijnlijke reden waarom Bridgewater heeft gekozen voor ASML is vanwege de sterk opgelopen waardering in de afgelopen jaren, in combinatie wellicht met enige gevoeligheid voor de economische cyclus. In het verleden was ASML sterk gevoelig voor de semiconductorcyclus, een cyclus die sterk gecorreleerd was met de PC-cyclus. We zitten echter in de semiconductorsupercyclus omdat er tegenwoordig zo veel verschillende toepassingen zijn voor chips dat toeleveranciers als ASML niet meer afhankelijk zijn van een bepaalde bedrijfstak. Maar ook nu is het mogelijk dat er te veel chips worden besteld, vooruitlopend op productie en dat er straks sprake is van een voorraadcorrectie waardoor marges en resultaten bij ASML onder druk kunnen komen. Dat verandert uiteraard niets aan de extreem goede marktpositie van ASML en natuurlijk ook niets aan de lange termijnvooruitzichten, maar het verleden heeft wel laten zien dat beleggers in deze industrie moeite hebben om door het dal heen te kijken.

Via: Auréus

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.

Eén reactie

  1. Al die posities moet wel vroeg of laat terug gesloten worden en dus…

Reacties zijn gesloten.