Deze IPO’s mag je in 2022 verwachten

Er zullen ongetwijfeld een hoop aandelen weer hun weg naar de beurs vinden, maar we hebben een selectie gemaakt van enkele namen die ons interesseren.

Voordat we beginnen nog even de spelregels van dit artikel; we kijken voor nu alleen naar IPO’s, we laten de SPAC’s even buiten beschouwing.

Iveco

Naar verwachting zullen de aandelen van vrachtwagenfabrikant Iveco op de beurs van Milaan te verhandelen zijn vanaf 3 januari al. Het wordt een spin-off van moederbedrijf CNH Industrial; voor elke vijf aandelen CNH krijg je een aandeel Iveco. De beslissing hierover wordt op een buitengewone aandeelhoudersvergadering genomen die gepland staat voor volgende week, vlak voor Kerst.

Solarisbank

Dit is een Duitse fintech, die gewaardeerd wordt op zo’n 1,4 miljard euro. Het biedt bancaire diensten en software aan, maar verwacht op de middellange termijn verlies te maken. Al het geld gaat in groei en ontwikkeling gestoken worden. De beursgang zou verwacht worden in het derde kwartaal van 2022.

Uhde Chlorine Engineers

Hier hebben we eerder over geschreven. Deze joint venture van ThyssenKrup en De Nora Group is gespecialiseerd in waterstof productie. De waardering wordt geschat op zo’n 5 miljard euro, de beursgang staat nog steeds gepland voor het eerste kwartaal van 2022.

Eni R&R

Moederbedrijf Eni kennen we als Italiaanse olie- en energiemaatschappij. Eni R&R is de groene dochter, die zich richt op de duurzame retail klant. Eni is van plan haar dochter in 2022 naar de beurs te brengen, een meer concrete planning is echter nog niet bekend. Het streeft naar een waardering van 15 miljard euro, maar wil zelf het meerderheidsbelang in handen houden.

SpeelgoedSpeelgoed

Reddit

Ook een veelbesproken IPO, ook wij hebben hier eerder over geschreven. Het Amerikaanse social media platform, dat op een leuke manier een vreemde eend in de bijt is vergeleken met de bekende grote namen, mikt op een waardering van zo’n 15 miljard USD. Meer concrete informatie is op dit moment nog niet bekend.

Mobileye

Israëlische dochter van Intel, richt zich op techniek voor autonoom rijden. De plannen zijn om Mobileye mid 2022 naar de beurs te brengen. De waardering waarover gesproken wordt is fors, 50 miljard USD.

Coolblue

Coolblue kennen we, Nederlandse e-commerce, momenteel voor 49% in handen van HAL Trust, de rest is eigendom van oprichter Pieter Zwart. De eerder aangekondigde beursgang werd uitgesteld wegens een op dat moment slecht marktsentiment. Hopelijk gaat het bedrijf haar weg naar het Damrak wel in 2022 vinden. Het zou mikken op een waardering van 3 tot 4 miljard euro, waarbij 20 tot 30% van de aandelen via de IPO ter verkoop zouden worden aangeboden.

Bol.com

We blijven nog even in Nederland bij de e-commerce branche. Moederbedrijf Ahold Delhaize streeft er naar om in de tweede helft van 2022 Bol.com naar de beurs te brengen. Het zou daarbij meer dan 5 miljard euro ophalen, waarbij Ahold echter wel de volledige zeggenschap zou behouden.

Algemeen

Stripe

Stripe is een Amerikaanse fintech die zich bezig houdt met (online) betalingsverkeer. Daarin zijn ze erg succesvol, ze mogen bijvoorbeeld Amazon als een van hun klanten rekenen. Het bedrijf wordt gewaardeerd op 115 miljard USD, naar de IPO wordt al maanden reikhalzend naar uitgekeken. Maar komt die IPO er wel? Het zou er in 2021 van komen, maar dat gaat niet meer lukken. Eind november gaf een van de medeoprichters aan dat het bedrijf in private handen blijft. Waar rook is, is echter vaak ook vuur. Ons zal het dan ook niet verbazen als er in 2022 toch een beursgang wordt aangekondigd.

Algemeen

Discord

Discord is een online ontmoetingsplek, om via spraak, chat, of video met elkaar te communiceren. Zie het als een online café, buurthuis, voetbalkantine, vergaderzaal, etc. Het zal niet verbazen dat Discord het goed deed tijdens Corona. Microsoft had voor een bedrag van 10 miljard USD interesse, maar de gesprekken tussen de partijen zijn beëindigd. Sindsdien is er vooral hoop op een IPO, maar concrete aanwezigen zijn hierover nog verder niet bekend. In 2021 is het er niet van gekomen, wellicht biedt 2022 wel de kans waar men op zit te wachten.

Humo.be - Actie April 2020

Databricks

Databricks is een data warehouse en AI (kunstmatige intelligentie) bedrijf, gevestigd in San Francisco. Bij de laatste investeringsronde door Morgan Stanley’s dochter Counterpart Global werd 1,6 miljard USD opgehaald. Doorgerekend naar het totale aandelenkapitaal komt men uit op een waardering van ongeveer 38 miljard USD. De IPO had als target date ergens laat in 2021. Dat is helaas niet gelukt. Dan maar 2022?

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.