Rivian IPO groot succes

De langverwachte beursintroductie van EV fabrikant Rivian was vandaag eindelijk daar. Het werd een warm ontvangst.

Introductie

We schreven eerder al over Rivian Automotive, als mogelijk alternatief voor Tesla. Samen met Lucid Group is het een bedrijf wat flink aan de weg timmert, de ambities zijn enorm. Elon Musk waarschuwde vorige maand echter wel voor de hoge waardering van zowel Lucid als Rivian. Er waren nog geen auto’s afgeleverd, de te hoge waardering vond hij te risicovol. Een beetje zuur, Elon

Zeker als je je bedenkt dat vandaag de champagne ontkurkt kan worden, Rivian kende vandaag haar beursintroductie. Het aandeel wordt verhandeld op de Nasdaq en heeft direct de weg omhoog gevonden. De openingskoers was 106,75 USD, ongeveer 37% hoger dan de introductieprijs van 78 USD. Daarmee haalt de Amerikaanse EV fabrikant net geen 12 miljard USD op. Dat brengt de marketcap op ruim 76 miljard USD.

Zware concurrentie voor Tesla

Rivian wordt door veel analisten die de automotive sector volgen als een serieuze concurrent van Tesla gezien. Terwijl je bij de Tesla stores alleen nog terecht kan voor Cybertruck sweaters, rijden er in de VS al vrolijk pickups van Rivian rond, de R1T. De productie van Rivian’s SUV, de R1S, wordt verwacht te zullen starten in december van dit jaar. Bij Tesla moet je naar alle waarschijnlijkheid nog een ruim jaar wachten op de elektrische pickup.

Net als Tesla is Rivian van plan om op de middellange termijn een eigen laadnetwerk op te zetten en wil men ook toe naar eigen batterijproductie. Als laatste overeenkomst zien we gelijkenissen in het verkoopmodel zonder tussenpersonen.

Grote aandeelhouders

Rivian heeft enkele zeer grote bekende namen achter zich staan, waaronder Amazon. De internetgigant is voor 20% aandeelhouder en heeft ruim 100.000 elektrische bestelwagens in bestelling bij Rivian. De levering daarvan wordt begin volgend jaar al verwacht.

Ford is ook aandeelhouder, maar het is nog niet geheel duidelijk hoe de investering in Rivian zich verhoudt tot de strategische plannen van de klassieke autobouwer. Op het moment van schrijven noteert Rivian 27,29% hoger dan de introductieprijs.

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.